Αγκιναρόπιτα

 

“Όσο είναι η εποχή τους, φτιάξτε τις αγκινάρες με κάθε τρόπο, ακόμα και σε πίτα, όπως αυτή που σας παρουσιάζει εδώ. Δεν είναι μόνο το φύλλο της ιδιαίτερο, ποτισμένο με ένα νόστιμο αραιό χυλό που κάνει αφράτη  την πίτα, αλλά και η γέμιση έχει την ιδιαιτερότητά της, αφού οι αγκινάρες συνδυάζονται με μια ελαφριά μπεσαμέλ για ακόμα περισσότερη νοστιμιά και υγρασία που χρειάζονται για να ψηθούν καλά, χωρίς να ξεραθούν.” Ντίνα Νικολάου

Προετοιμασία:30 λεπτά – Ψήσιμο:1 ώρα
Υλικά για ένα ταψάκι  διαστάσεων 30 Χ40 εκ.
1 πακέτο φύλλα κρούστας
1 ½   φλιτζάνι γάλα
3 φλιτζάνια τσαγιού νερό
Αλεύρι όσο πάρει για να σχηματίσουμε έναν αραιό χυλό
100 γρ. μαργαρίνη με ελαιόλαδο Αλτις  soft λιωμένη για το άλειμμα των φύλλων και του ταψιού
Για τη γέμιση
15 φρέσκιες αγκινάρες
4 φρέσκα κρεμμυδάκια με το φύλλωμα κομμένα σε ροδέλες
120 γρ. μαργαρίνη με ελαιόλαδο Αλτις soft
4 κ.σ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 ματσάκι άνηθος ή μάραθος φρέσκος ,ψιλοκομμένος
1 φλιτζάνι τσαγιού κεφαλοτύρι τριμμένο
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Χυμός από 2 λεμόνια
Για το πασπάλισμα
2 -3 κ.σ σουσάμι
Εκτέλεση
Γέμιση: καθαρίζουμε τις αγκινάρες και κρατάμε μόνο τις τρυφερές καρδιές. Αφαιρούμε το χνούδι. Τις τρίβουμε με λεμόνι και τις βάζουμε σε μια λεκανίτσα με νερό, χυμό λεμονιού και λίγο αλάτι, για να μην μαυρίσουν. Σε ένα βαθύ τηγάνι σοτάρουμε σε 2 δυο κουταλιές μαργαρίνη τα φρέσκα κρεμμυδάκια. Στραγγίζουμε τις αγκινάρες, τις κόβουμε στη μέση και τις προσθέτουμε στο τηγάνι. Αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε απαλά μέχρι να λαδωθούν οι αγκινάρες από όλες τις πλευρές. Προσθέτουμε 4 φλιτζάνια νερό καυτό και αφήνουμε το φαγάκι να πάρει βράση. Σε ένα κατσαρολάκι δίπλα ζεσταίνουμε την υπόλοιπη μαργαρίνη και προσθέτουμε το αλεύρι. Παίρνουμε το  ζωμό από το τηγάνι που βράζει δίπλα και ρίχνουμε στο κατσαρολάκι ενώ ανακατεύουμε συνεχώς  μέχρι να πήξει και να αποκτήσουμε κρέμα. Αποσύρουμε από τη φωτιά τη κρέμα, το τηγάνι και ενώνουμε τα δυο μίγματα. Προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης. Αφήνουμε το καινούργιο μίγμα να κρυώσει ελαφρώς.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε το γάλα, το νερό και 2 κ.σ από τη λιωμένη μαργαρίνη. Ανακατεύουμε. Αρχίζουμε να ρίχνουμε σταδιακά και πασπαλιστά όσο αλεύρι χρειάζεται  μέχρι να ετοιμάσουμε έναν αραιό, ελαφρύ χυλό. Τον νοστιμίζουμε με αλάτι και πιπέρι.
Αλείφουμε με λιωμένη μαργαρίνη ελαφρά ένα ορθογώνιο ταψί με διαστάσεις περίπου 30 Χ40 εκ. Στρώνουμε στον πυθμένα του 2 φύλλα κρούστας και τα περιχύνουμε με τη μισή ποσότητα του χυλού. Σκεπάζουμε το χυλό με άλλα 4 φύλλα. Ενδιάμεσα αλείφουμε με λιωμένη μαργαρίνη.
Αδειάζουμε τη γέμιση πάνω στα φύλλα και ισιώνουμε την επιφάνεια. Σκεπάζουμε τη γέμιση με τα υπόλοιπα φύλλα κρούστας, τα οποία αλείφουμε ενδιάμεσα με μαργαρίνη. Τα περιχύνουμε με τον υπόλοιπο χυλό. Χαράζουμε την πίτα σε κομμάτια .Πασπαλίζουμε με σουσάμι.
Ψήνουμε για 1 ώρα στο μεσαίο ράφι του φούρνου.
 Μπορείτε να δείτε την άλλη συνταγή του επεισοδίου εδώ:

Comments are closed