Γίγαντες με μέλι και άνηθο

 

 

Από το βιβλίο της Νταιαν Κόχυλα “Greek Vegetarian”, μία πολύ ωραία συνταγή για χορτοφάγους και όχι μόνο…

 

 

Υλικά (4 μερίδες)
250 γρ. γιγαντες μουλιασμένοι από το βράδυ
1 καρότο
2 μέτρια κρεμμύδια
3 φλ. ψιλοκομμένα ντομάτα σε κονσέρβα
2 φλ. ζουμί από τα φασόλια
1 φλούδα πορτοκάλι
1 φλ. ψιλοκομμένο άνηθο
2κ.σ. μέλι
1/4 φλ. ξύδι από κόκκινο κρασί ή μπαλσάμικο
2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
1/2 φλ. ελαιόλαδο
1 σκελίδα σκόρδου
Αλάτι και φρέσκο τριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση
Σε ένα μεγάλο τηγάνι τσιγαρίζουμε μέσα στο ελαιόλαδο τα κρεμμύδια ανακατεύονταις μέχρι να καραμελωθούν για 15′. Βάζουμε τα φασόλια σε μια μεγάλη κατσαρόλα να βράσουν με νερό που να τα σκεπάζει σε 2 1/2 εκατοστά.
Αφού πάρουν βράση χαμηλώνουμε τη φωτιά και τα σιγοβράζουμε μισοσκεπασμένα για μια ώρα. Τα βγάζουμε από τη φωτιά και τα σουρώνουμε.
Τα τοποθετούμε σε ένα μεγάλο ταψί με τρεις κ.σ. λάδι, το κρεμμύδι, το σκόρδο, τις ντομάτε, το ζωμό , το καρότο, τη δάφνη, τη φλούδα και το μέλι.
Τα ανακατεύουμε προσεκτικά, σκεπάζουμε το ταψι με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε 1/2 ώρα μέχρι να μαλακώσουν προσθέτοντας και άλλο νερό αν χρειαστεί.
15 λεπτά πριν τα βγάλουμε, προσθέτουμε τον άνηθο, το ξύδι, τον πελτέ, το αλάτι και το πιπέρι.

 

Comments are closed