Huevo de corral (Αυγό ποσέ με προσούτο και κρέμα λαχανικών)

 

 

Άλλη μία πολύ ενδιαφέρουσα συνταγή από τη νόστιμη ισπανική κουζίνα, δια χειρός Δημήτρη Κοντόπουλου. Αυγα ποσέ με προσούτο και γευστικότατη κρέμα λαχανικών… ένα ορεκτικό που θα εκπλήξει γευστικά τους πάντες!

 

 

ΥΛΙΚΑ
(για 4 ατομα.)

  • 4 αβγά
  • 6 φέτες ελληνικό προσούτο
  • 200 γρ. πράσα
  • 100 γρ. φρέσκα μανιτάρια
  • 50 ml κρέμα γάλακτος
  • Αλάτι – πιπέρι
  • Ελαιόλαδο
  • 2 στρογγυλά μικρά μπριός

Για τη σάλτσα:

  • 5 κ.σ. κρέμα γάλακτος
  • 150 γρ. μαργαρίνη με 25% βούτυρο
  • 10 σταγόνες λάδι τρούφας
  • Αλάτι – πιπέρι
  • Φρέσκια τρούφα για γαρνίρισμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Για να ετοιμάσουμε το αβγό ποσέ, βάζουμε ενα κομμάτι μεμβράνης σε ένα μπολ, ρίχνουμε ελάχιστο ελαιόλαδο, σπάμε το αβγο, αλατίζουμε, τυλίγουμε τη μεμβράνη και κλείνουμε καλά με κόμπο φροντίζοντας να φύγει ο αέρας. Τυλίγουμε το αυγό μέσα σε μία μεμβράνη προσεχτικά χωρίς να σπάσει ο κρόκος. Βράζουμε νερό σε ένα κατσαρολάκι και ρίχνουμε μέσα το αβγό. Το αβγό μας είναι έτοιμο σε 3 λεπτά. Βγάζουμε από το κατσαρολάκι, κόβουμε προσεκτικά κάτω από τον κόμπο με ένα ψαλίδι και αφαιρούμε τη μεμβράνη.
Ψιλοκόβουμε το πράσο, τα μανιτάρια και σοτάρουμε σε τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο για 3 – 4 λεπτά. Εναλλακτικά μπορεί να χρησιμοποιηθεί και κολοκύθι. Στο τέλος ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος και αποσύρουμε από τη φωτιά.
Κόβουμε τα μπριός στη μέση, αλείφουμε με μαργαρίνη με 25% βούτυρο και ψήνουμε όσο να γίνουν τραγανά και να πάρουν ένα ωραίο χρυσό χρώμα, είτε στο γκριλ είτε σε ένα τηγανάκι.
Σε ένα τηγανάκι, ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος, προσθέτουμε την μαργαρίνη κρύα και ανακατεύουμε όσο να δέσει η σάλτσα. Στο τέλος προσθέτουμε σταγόνες από λάδι τρούφας, αλάτι – πιπέρι. Διατηρείται σε θερμό χώρο και όχι παραπάνω από μια μέρα, επίσης δεν μπορεί να ξαναζεσταθεί.
Σε ένα βαθύ πιάτο, βάζουμε πρώτα το πράσο με τα μανιτάρια, από πάνω το μπριος, γύρω – γύρω στο μπριος βάζουμε μια φέτα προσούτο, φτιάχνοντας το σα φωλιά. Τέλος βάζουμε το αβγό μας, αλάτι, περιχύνουμε με 1 ½ κ.σ. σάλτσα και απολαμβάνουμε.

 

Μπορείτε να δείτε τις υπόλοιπες συνταγές του επεισοδίου εδώ:

Σαλάτα με κρέμα παρμεζάνας και μαριναρισμένα ψάρια

Σοκολατένια churros (τσούρος) με σάλτσα καφε

Comments are closed