Κριθαρότο με καλαμάρι και σάλτσα φρέσκιας ντομάτας

 

Άλλη μία γευστική πρόταση θαλασσινών από το σεφ Ανδρέα Λαγό.

Δοκιμάστε το κριθαρότο με καλαμάρι και σάλτσα φρέσκιας ντομάτας, είναι σίγουρο ότι θα το εντάξετε στα πιάτα που θα φτιάχνετε στο εξής!

 

 

ΥΛΙΚΑ
(για 4 άτομα)
Για το κριθαρότο:

8 κατεψυγμένα καλαμάρια
200 γρ. κριθαράκι
2 φρέσκα κρεμμυδάκια
1 κλων. σέλερι
1 ζωμό λαχανικών
200 γρ. σπανάκι
100 γρ. μελίχλωρο
2 κ.σ. μαργαρίνη
1 κ.σ. εστραγκόν
50 γρ. ελαιόλαδο
Αλάτι – πιπέρι

Για την σάλτσα ντομάτας:

2 ντομάτες
1 κ.σ. μουστάρδα
2 κ.σ. λευκό ξύδι
2 κ.σ. χυμό λεμονιού
80 γρ. ελαιόλαδο

½ κ.σ. εστραγκόν
2 κ.γ. μέλι
½ κ.σ. ντοματοπελτέ
Αλάτι – πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Καθαρίζουμε τα καλαμάρια, κόβουμε τη σακούλα σε ροδέλες και ψιλοκόβουμε τα ποδαράκια. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα βαθύ τηγάνι και προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια και το σέλερι ψιλοκομμένα. Σοτάρουμε μέχρι να μαραθούν και στη συνέχεια προσθέτουμε τα καλαμάρια και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 2 λεπτά ακόμα. Ρίχνουμε το κριθαράκι, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε μέχρι να γυαλίσει το κριθαράκι και να ανακατευτεί με τα υπόλοιπα υλικά. Διαλύουμε σε ½ lt νερό το ζωμό λαχανικών και τον προσθέτουμε ζεστό, σταδιακά, μέχρι το κριθαράκι να μαγειρευτεί και να χυλώσει. Λίγο πριν αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε λίγα φύλλα από σπανάκι, ανακατεύουμε και αφήνουμε για 2 – 3 λεπτά ακόμα στη φωτιά, όσο να μαραθεί το σπανάκι. Σβήνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε φρέσκο εστραγκόν ψιλοκομμένο, μαργαρίνη, μελίχλωρο τριμμένο και σερβίρουμε συνοδεύοντας με τη σάλτσα.
Ετοιμάζουμε τη σάλτσα μας βάζοντας σε ένα μπλέντερ το χυμό λεμονιού, το ξύδι, τις ντομάτες ξεφλουδισμένες και κομμένες σε κομμάτια, το εστραγκόν ψιλοκομμένο ή διαφορετικά βασιλικό ή ρίγανη ή λεμονοθύμαρο, αλάτι – πιπέρι, τη μουστάρδα, το μέλι, το ελαιόλαδο, το ντοματοπελτέ και πολτοποιούμε. Η σάλτσα αυτή διατηρείται στο ψυγείο 3 – 4 μέρες.

 

Δείτε τις υπόλοιπες συνταγές του επεισοδίου εδώ:

Ρεβιθαδα με γαρίδες

Σπαγγέτι με μελιτζάνα και κολοκυθάκια

Comments are closed