Παστίτσιο με κοτόπουλο

ΥΛΙΚΑ

300 γρ. μακαρόνια για παστίτσιο
750 γρ. κιμάς από κοτόπουλο
3 αυγά χωρισμένα σε ασπράδια και κρόκους
200 γρ. φέτα
250 γρ. γραβιέρα τριμμένη
1 λίτρο γάλα χλιαρό
100 γρ. βούτυρο
100 γρ. αλεύρι
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
1 MAGGI ζωμό κότας “Σαν της μαμάς”
1 κονσέρβα ντομάτα κονκασέ
2 κ. σούπας πελτέ ντομάτας
1 κ. σούπας ζάχαρη
1 ποτήρι του κρασιού κόκκινο κρασί
πιπέρι
μοσχοκάρυδο
μαϊντανό
φρέσκα μυρωδικά

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για τη μπεσαμέλ

Ζεσταίνουμε το βούτυρο με το αλεύρι και ανακατεύουμε καλά μέχρι να καβουρδιστεί λίγο το αλεύρι.
Προσθέτουμε λίγο λίγο το γάλα και ανακατεύουμε με σύρμα ώστε να μην κάνει γρομπαλάκια.
Όταν αρχίσει να δένει προσέχουμε ακόμα περισσότερο μην αρπάξει από κάτω και μαυρίσει.
Εκτός φωτιάς προσθέτουμε τους 3 κρόκους.
Τέλος προσθέτουμε αλάτι/πιπέρι/μοσχοκάρυδο και την γραβιέρα εκτός από 1 κ.σούπας που το χρησιμοποιούμε στο τέλος της συνταγής.

Για τα μακαρόνια.

Βράζουμε τα μακαρόνια για 1 – 2 λεπτά λιγότερο από τις οδηγίες του κατασκευαστή. Μιας και θα ψηθεί το φαγητό στο φούρνο τα μακαρόνια θα ψηθούν και άλλο οπότε καλό είναι να μην είναι νιανιά.
Στραγγίζουμε και προσθέτουμε τα ασπράδια, τη φέτα σπασμένη σε κομμάτια στο χέρι μας και πιπέρι και αλάτι αν χρειάζεται. Εκτέλεση για τον κιμά.
Σοτάρουμε τα κρεμμύδια σε λίγο ελαιόλαδο. Μετά από 3 – 4 λεπτά προσθέτουμε το σκόρδο και συνεχίζουμε να σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά.
Στη συνέχεια προσθέτουμε τον πελτέ και τον σοτάρουμε και αυτό, τον κύβο και τον κιμά. Σοτάρουμε μέχρι να πάρει χρώμα ο κιμάς.
Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί.
Προσθέτουμε την κονκασέ ντομάτα, τη ζάχαρη, αλάτι και πιπέρι, μυρωδικά όπως θυμάρι ή ρίγανη και δάφνη.
Μαγειρεύουμε σε σιγανή φωτιά μέχρι να πιει όλα τα υγρά του το φαγητό.
Μπορεί να πάρει και 40 λεπτά.

Για το παστίτσιο.

Στον κιμά ρίχνουμε το 1/4 με 1/3 από την μπεσαμέλ και ανακατεύουμε καλά.
Στον πάτο του ταψιού βάζουμε τα μακαρόνια και τα στρώνουμε λίγο με το χέρι μας. Από πάνω τον κιμά και από πάνω την υπόλοιπη μπεσαμέλ.
Τέλος ρίχνουμε το τυρί που κρατήσαμε στην επιφάνεια του παστίτσιου και αν θέλουμε ρίχνουμε και μερικά μικρά κομματάκια βούτυρου.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 – 200 για 40 λεπτά ή μέχρι να πάρει καλό χρώμα.

 

Comments are closed