Πατάτες ογκρατέν

Από τη Ντίνα Νικολάου: “είναι ένα ιδανικό συνοδευτικό για χοιρινό ψημένο στο φούρνο ή για άλλα ψητά κρέατα και πουλερικά, ψημένα σκέτα, με απλό τρόπο. Από μόνο του πάντως αυτό το πιάτο σερβίρεται άνετα σαν κύριο, μαζί με μια σαλάτα εποχής.”

Χρόνος Προετοιμασίας:45΄
Χρόνος Εκτέλεσης:

Ψήσιμο: 1 ώρα
Υλικά
Για 4 άτομα
1 κιλό πατάτες, κατά προτίμηση βιολογικές, κομμένες σε λεπτές φέτες
1 κουτ. γλυκού κουρκουμάς (κιτρινόριζα)
40 γρ. βούτυρο (ή μαργαρίνη) + λίγο ακόμα, για το ταψί
4 κουτ. σούπας κορν φλάουρ
3 φλιτζάνια ζεστό γάλα
200 γρ. φέτες από καπνιστό ζαμπόν (χοιρινό ή γαλοπούλας), κομμένο σε μέτριες λωρίδες
200 γρ. γραβιέρα, τριμμένη
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση

Βάζω τις φέτες πατάτας σε μια λεκάνη, ρίχνω τον μισό κουρκουμά, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύω καλά με τα χέρια μου.
Σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνω το βούτυρο (ή τη μαργαρίνη) και, μόλις αρχίζει να αφρίζει, ρίχνω το κορν φλάουρ πασπαλιστά. Το ανακατεύω διαρκώς με το σύρμα, μέχρι να καβουρδιστεί ελαφρά και σταδιακά ρίχνω το ζεστό γάλα. Ανακατεύω ασταμάτητα με το σύρμα, σε μέτρια φωτιά, μέχρι να ενωθούν καλά τα υλικά και να διαλυθούν τυχόν κομπαλάκια. Προσθέτω και τον υπόλοιπο κουρκουμά και ανακατεύω καλά. Μαγειρεύω για 5 λεπτά, μέχρι η μπεσαμέλ να δέσει ελαφρά, και αποσύρω από τη φωτιά.
Προθερμαίνω το φούρνο στους 200°C.
Βουτυρώνω ένα μέτριο, ορθογώνιο ταψάκι με διαστάσεις 25 x 35 εκ. περίπου και βάζω εκεί τις φέτες πατάτας σε στρώσεις, με τρόπο ώστε η μία φέτα να μισοσκεπάζει την άλλη. Φροντίζω ώστε ανάμεσα στις στρώσεις από φέτες να βάλω τις λωρίδες του ζαμπόν, να σκορπίσω το περισσότερο από το τριμμένο τυρί και να ρίξω 2 – 3 κουταλιές από τη μπεσαμέλ. Στη συνέχεια απλώνω την υπόλοιπη μπεσαμέλ στο ταψί, καλύπτοντας τις πατάτες. Πασπαλίζω με το υπόλοιπο τυρί και βάζω το ταψί στο μεσαίο ράφι του φούρνου. Ψήνω το φαγητό για περίπου 1 ώρα, μέχρι η μπεσαμέλ να ροδίσει όμορφα και να μαλακώσουν οι πατάτες.
Σερβίρω το φαγητό αμέσως.

Μπορείτε να δείτε τις υπόλοιπες συνταγές του επεισοδίου εδώ:

Λαχανοντολμάδες
Μηλόπιτα τουρτα

 

Comments are closed