Risotto με μανιτάρια

Από τις πιο κλασικές γεύσεις σε πιάτο με risotto αλλά και από τις πιο νόστιμες ταυτόχρονα. Αρκεί να ακολουθήσετε πιστά τις οδηγίες του chef  Άκη Πετρετζίκη που μας παρουσιάζει εδώ την δική του συνταγή.

 

ΥΛΙΚΑ:
1 κιλό μανιτάρια
1/2 κιλό ρύζι για ριζότο
1 κούπα λάδι χωρισμένη στα δυο
αλάτι, πιπέρι, θυμάρι
μπόλικη παρμεζάνα
125 γρ. βούτυρο
2 κρεμμύδια μεγάλα ψιλοκομμένα
3 σκελίδες σκόρδο
νερό και 1 ζωμό κοτόπουλου
1 κούπα κρασί λευκό

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Ψιλοκόβουμε τα μανιτάρια και τα περνάμε από το μπλέντερ. Δεν τα κάνουμε σούπα βέβαια… Τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα με ελαιόλαδο και ξεκινάμε να τα μαγειρεύουμε σε δυνατή φωτιά. Στη συνέχεια ρίχνουμε αλάτι, το οποίο βοηθάει να βγάλουν τα μανιτάρια περισσότερα υγρά πιο γρήγορα. Χαμηλώνουμε τη φωτιά καθώς εξατμίζονται τα πολλά υγρά και συνεχίζουμε το μαγείρεμα. Στο τέλος πρέπει η σύσταση να είναι σαν πάστα ελιάς/ Η διαδικασία κρατάει πάνω από μισή ώρα. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και τα αφήνουμε στην άκρη μέχρι να έρθει η ώρα τους.

Σε μέτρια φωτιά σωτάρουμε το κρεμμύδι με το μισό ελαιόλαδο για τουλάχιστον 10 λεπτά. Στη συνέχεια ρίχνουμε το ψιλοκομμένο σκόρδο και σωτάρουμε για άλλα 3 λεπτά. Την ίδια στιγμή ζεσταίνουμε το ζωμό και μόλις μαλακώσει το κρεμμύδι, προσθέτουμε το ρύζι και σωτάρουμε για 2-3 λεπτά. Προσθέτουμε το κρασί με μιας και προσέχουμε να εξατμιστεί όλο πριν ξεκινήσουμε να προσθέτουμε το ζωμό ώστε να μην είναι ξινό το ριζότο. Επιπλέον, θα βοηθούσε να προσθέταμε μισή κουταλιά της σούπας ζάχαρη. Διατηρώντας μέτρια θερμοκρασία ρίχνουμε αρκετό ζωμό, ώστε να καλύφθεί το ρύζι και ανακατεύουμε συνεχώς. Μόλις απορροφηθεί ο ζωμός ρίχνουμε άλλη μια κουταλιά και επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία μέχρι που το ρύζι να είναι έτοιμο.

Μόλις το ρύζι μας είναι έτοιμο, το βγάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε βούτυρο, παρμεζάνα, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε για 1 λεπτό να “ξεκουραστεί”, ελέγχουμε αν χρειάζεται κάτι και τέλος σερβίρουμε.

Comments are closed