Σαλάτα με κρέμα παρμεζάνας και μαριναρισμένα ψάρια

 

Ο chef Δημήτρης Κοντόπουλος εμπνεύστηκε από την Ισπανική κουζίνα και δημιούργησε μία μοναδική σαλάτα με κρέμα παρμεζάνας και μαριναρισμένα ψάρια. Αν και ακούγεται αρκετά “ξένος” ο συνδυασμός τυριού και ψαριών για τους ελληνικούς ουρανίσκους, αυτη είναι μία συνταγή που πρέπει να τη δοκιμάσετε.

 

(Η συνταγή ξεκινάει στο παραπάνω βίντεο από το 16:15)

ΥΛΙΚΑ
Για τη μαρινάδα:

  • 80 γρ. φιλέτο σαρδέλα & γαύρο
  • 50 ml ελαιόλαδο
  • Θυμάρι, δυόσμο, φρέσκια ρίγανη
  • 1 σκελ. σκόρδο
  • 1 κ.γ. βαλσαμικό ξίδι

Για την κρέμα παρμεζάνας:

  • 180 γρ. κρέμα γάλακτος.
  • 150 γρ. γάλα
  • 150 γρ. παρμεζάνα τριμμένη
  • 2 αβγά & 1 κρόκο

Για τη σαλάτα:

  • Αποξηραμένα μανιτάρια
  • 4 ντοματίνια
  • 2 σκελ. σκόρδο
  • Φρέσκια σαλάτα (ρόκα, πατζαρόφυλλα, λόλα)
  • 4 μπουκετάκια μπρόκολου
  • 100 γρ. αρακά
  • Αλάτι – πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ψιλοκόβουμε τις σαρδέλες και το γαύρο μαζί με το σκόρδο και τα μυρωδικά μας. Τα βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέτουμε το ελαιόλαδο ( 1 μέρος ψάρια, 3 μέρη ελαιόλαδο).
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε την κρέμα γάλακτος και το γάλα, αν θέλουμε μπορούμε να αρωματίσουμε με λίγο θυμάρι. Μόλις φτάσουν στο σημείο βρασμού προσθέτουμε την τριμμένη παρμεζάνα, ανακατεύουμε, αποσύρουμε από τη φωτιά, σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε για 2 -3 ώρες να τραβήξει τα αρώματα της παρμεζάνας η κρέμα γάλακτος. Αν δεν έχουμε χρόνο συνεχίζουμε την διαδικασία, δηλαδή σουρώνουμε την κρέμα γάλακτος για να έχουμε μια φίνα κρέμα. Εναλλακτικά μπορούμε και να μην σουρώσουμε. Στη συνέχεια χτυπάμε τα αβγά μας και προσθέτουμε σταδιακά την κρέμα μας ζεστή. Αδειάζουμε τη κρέμα μας σε μπεν μαρί, καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 25 λεπτά στους 180 βαθμούς στο φούρνο. Η κρέμα μας πρέπει να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου, την καλύπτουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε για 2 ώρες στο ψυγείο πριν την μεταχειριστούμε για να στήσουμε το πιάτο μας.
Σοτάρουμε ελάχιστα τα μανιτάρια. Ζεματίζουμε για 2 λεπτά το μπρόκολο και τα φασολάκια.
Κόβουμε την κρέμα παρμεζάνας σε κομμάτια. Σε ένα πιάτο βάζουμε πρώτα το μαριναρισμένο γαύρο στη μέση, από πάνω τοποθετούμε το κομμάτι κρέμας παρμεζάνα, γαρνίρουμε με φρέσκα και βραστά λαχανικά, στολίζουμε με ντομάτινια, αλατίζουμε και ραντίζουμε με το ζουμί από την αντσουϊάδα.

 

Μπορείτε να δείτε τις υπόλοιπες συνταγές του επεισοδίου εδώ:

Huevo de corral (Αβγό ποσέ με προσούτο και κρέμα λαχανικών)

Σοκολατένια churros (τσούρος) με σάλτσα καφε

Comments are closed